Den halve Austin 1800

Austin 1800 MKII 1970 - har medvirket i filmen "Trafic" af Jacques Tati


Bilen er fremstillet i 1969 og har 2.9 kilometer på speedometret og blev udstillet på Amsterdam Motor Show 1970


Traffic af Jacques Tati

Bilen blev vist i filmen Traffic af Jacques Tati. Den hollandsk finansierede Trafic (Traffic), selv om den oprindeligt skulle have været en tv-film, fik den
biograf-release i 1971 og satte Monsieur Hulot i centrum af handlingen. Det var den sidste Hulot film, og fulgte trenden i de tidligere værker, det at fremstille det moderne samfund. I filmen er Hulot den klodsede bilopfinder, på vej til en udstilling i et gadget-fyldt rekreativt køretøj.
Trods sit beskedne budget, var Trafic stadig meget en Tati film, omhyggeligt iscenesat og koreograferet i sine scener og effekter. Hulot er den klodsede bildesigner, der arbejder for Altra, en bilfabrik i Paris. Han, sammen med en lastbilschauffør og en PR-medarbejder (Maria Kimberly), tager en ny camper-bil (tegnet af Hulot) til en biludstilling i Amsterdam. Man følger de tre personers oplevelser på vejen fra Paris til Amsterdam og det ender med at de selvfølgelig først kommer frem til Amsterdam da udstillingen er ovre og den er ved at blive pillet ned.

Ca. 25 minutter inde i filmen bliver der filmet i udstillingshallen og Austin'ens to halvdele bliver skubbet fra hinanden i filmen.

Snapsnots fra filmen "Trafic"


Historien...

Hvor de to halvdele af bilen kom hen umiddelbart efter udstillingen vides ikke, men den ene halvdel (førersiden) endte på bilmuseet Gaydon i England og blev udstillet uden for museet. Der stod den en del år og blev faktisk ret ødelagt. Lygterne blev smadret, bilen rustede og indtrækket blev temmelig ødelagt.

På et tidspunkt blev den reddet af den Engelske Landcrab klub og den blev flyttet fra Gaydon og opbevaret i en lille garage som musikeren Ivan Wade betalte for.

I 2003 stiftedes The Halfcrab Society i Holland, hvis medlemmer bestod af Maarten Kempen, Ton Mens og Christiaan Linford. Den 15. maj 2003 hentede de bilen i England og arbejdede lidt på bilen i Christiaans garage. I Marts 2004 satte de den halve bil på en trailer og udstillede den på et British cars and lifestyle show i Rosmalen, Holland. Den kom tilbage til Christiaans garage i nogle år og senere i Maarten Kempens tørre garage i Eindhoven.

Billeder fra England:

Billeder fra Holland:

Billeder fra Samsø:

The Austin Halfcrab.

I England har Austin 1800 kælenavnet "The Landcrab" (Landkrabben) pga. bilens form og design. Da bilen er halv, har vi givet den kælenavnet "The Halfcrab" - Halvkrabben...


I Holland blev Austin 1800 kaldt for "Balanza"


Christiaan Linford kontaktede museet i december 2011 og spurgte om vi var interessede i bilen, da Samsø Austin Museum var et af de få steder i verden, hvor bilen ville komme til sin ret. Vi kunne få bilen doneret hvis vi lovede ikke at sælge den videre og vi sagde selvfølgelig tak. Den 7.1.2012 hentede vi den halve Austin i Eindhoven og bragte bilen til Samsø Austin Museum. I løbet af januar 2012 er bilen blevet renoveret, rusten er lavet og bilen har fået ny lak - farven hedder Bedouin Beige. Moteren er samlet, malet og monteret og der mangler en del chromdele. Disse dele er købt af Peter Westenholz, Norddjursland og bliver monteret i februar 2012 .

Det er en fantastisk historie denne halve bil har og Samsø Austin Museum glæder sig over at have muligheden for at udstille den for publikum.Den anden halvdel er formentlig gået til og der skal lyde en stor tak til d'herrer Maarten Kempen, Ton Mens og Christiaan Linford, at de har reddet den halve Austin som vi nu stolt kan præsentere i vores udstilling.


Austin of England


© Samsø Austin Museum 2012